Ik had een hardnekkige kaamlaag in mijn aquarium. Een kaamlaag is een olieachtige substantie die op het wateroppervlak drijft. Een kaamlaag is in principe niet schadelijk maar als de laag te dik wordt kan het water door de wazige slijm minder zuurstof opnemen. Je kunt dit daarom beter voorkomen.
Een kaamlaag kan ontstaan door een aantal factoren zoals:
- Overvoeren
- Overbevolking
- Rottend materiaal
- Dode vis
- Plantenresten
- Slecht filter
Samengevat: slecht onderhoud.
Dat wetende had ik ervoor gezorgd dat deze factoren uitgesloten waren (dacht ik).
Wat ik ook deed, de kaamlaag verdween niet en na het afhevelen was alles na een dag weer als vanouds. Als ik een arm in het aquarium stak kwam deze even groen als de Hulk weer tevoorschijn.
Dan maar als probleem inbrengen op de verenigingsbijeenkomst. Naast enkele goeden adviezen was er geen concrete oplossing uit voortgekomen.
Inmiddels was het weer tijd om het filter schoon te maken. In de computerplanning zit een onderhoudsschema waarbij ik de 2 filters om en om elke 3 weken schoonmaak in de volgorde: rechts, links, rechts, links enz. Elk filter dus één keer per 6 weken.
Toen ik het filter openmaakte zag ik een behoorlijk vervuild filter. Wat blijkbaar gebeurd is, is dat ik me een keer vergist heb en dat ik het linker filter heb schoongemaakt terwijl het rechter aan de beurt was.
In plaats van 6 weken had het nu 12 weken geduurd voor het filter werd schoongemaakt. Nadat het filter werd teruggeplaatst was de kaamlaag na 1 uur volledig verdwenen.
Mysterie kaamlaag opgelost en voor mij inderdaad de bevestiging dat slecht onderhoud kan lijden tot een behoorlijke kaamlaag.
Wat me verbaasd heeft in dit proces, is de snelheid waarmee de kaamlaag verdween nadat het filter gereinigd was.
Ondanks de vele regen schijnt in Bunde toch weer de zon .
Nic Luijten